– شبیهسازی برای تقلید رفتارهای تصادفی سیستم
با ظهور شرایط تصادفی در مسائل زمانبندی و افزایش پیچیدگیهای مسئله نقش شبیهسازی در حل این مسائل پررنگتر میشود. در برخی شرایط حتی مسائل بسیار کوچک زمانبندی تصادفی با استفاده از روشهای دقیق قابل حل نیستند. اگر رویدادهای مدل مثل زمان انجام کارها روی ماشینآلات از توزیع احتمال مشخصی پیروی کنند وظیفه بخشی از نرمافزار شبیهساز است که این رفتارهای تصادفی را تقلید کند و زمآنهای شبیهسازی شده (یا هر ویژگی تصادفی شبیهسازی شده دیگر) را در اختیار زیربرنامه شبیهساز خط تولید قرار دهد. در شکل ۲-۷ ارتباط بین زیربرنامه شبیهساز خط تولید و زیربرنامه شبیهساز رفتارهای تصادفی به تصویر کشیده شده است.]۶[
شکل ۲-۷- شبیهسازی برای تقلید رفتارهای تصادفی سیستم]۶[
آنچه در کلیه الگوهای بکارگیری شبیهسازی در حل مسائل زمانبندی مشترک است محاسبه تابع هدف است. محاسبه تابع هدف در مسائل قطعی و تصادفی از سازوکارهای متفاوتی پیروی میکند.
۲-۸- درنگی بر مفاهیم شبیهسازی
در این بخش، بهمنظور آشنایی با مفاهیم تخصصی شبیهسازی هنگام مدلسازی به شرح مختصری از آنها پرداخته میشود:
۲-۸-۱- سیستم[۱]
سیستم، مجموعهای از اشیاء، افراد و یا ماشینآلات میباشند که با هم در راستای تحقق هدف واحدی عمل و عکس العمل دارند. برای مثال در یک خط مونتاژ ماشین ها، قطعات و کارگران با هم در امتداد خط کار میکنند تا محصولی را با کیفیت بالا تولید کنند.
هر سیستم، اغلب تحت تأثیر تغییراتی قرار میگیرد که در خارج از سیستم روی میدهند. گفته میشود که این تغییرات پیرامون سیستم رخ میدهند. در مدلسازی سیستمها لازم است که مرز بین سیستم و پیرامون آن تعیین شود. چگونگی تعیین این مرز ممکن است به هدف از مطالعه سیستم بستگی داشته باشد.]۱۳[
۲-۸-۲- مدل[۲]
مدل، تصویری است انتزاعی از پدیدهای که اتفاق افتاده یا ممکن است روی دهد. در ساختن مدل همه یا بعضی از متغیرهای مؤثر در پدیده مورد مطالعه و روابط بین آنها تا حد ممکن ملحوظ میشوند. بهوسیله مدل میتوان اطلاعاتی در مورد پدیده موردنظر بهدست آورد. هر چه اطلاعات حاصل از مدل به پدیده واقعی نزدیکتر باشد، اعتبار مدل بیشتر است.]۱۴[
انواع مدلها
- مدلهای شکلی یا آیکونیک[۳]: بعضی از مدلها بیشتر بهمنظور بررسی ظاهر پدیدهها ساخته میشوند. بهعنوان نمونه میتوان از ماکت[۴]هایی که برای نمایش بناهای گوناگون مثل پلها و سدها ساخته میشود، نام برد. اینگونه مدلها را که از نظر ظاهری به پدیده موردنظر شباهت دارند ولی از نظر رفتاری اطلاعات ناچیزی در مورد پدیده اصلی در اختیار قرار میدهند، مدلهای شکلی مینامند.
- مدلهای شبیهسازی: با وجود عدم شباهت ظاهری به پدیده واقعی میتوانند اطلاعاتی در مورد رفتار متغیرهای پدیده اصلی ارائه دهند. استفاده از رایانه برای اجرای آزمایش مدلهای شبیهسازی در زمره مهمترین کاربردهای رایانه در دنیای امروز بهشمار میرود.]۱۴[
۲-۸-۳- اجزای یک مدل شبیهسازی
- حالت[۵]: جمعی از متغیرها که تمام اطلاعات لازم برای تشریح سیستم در هر لحظه را در برداشته باشند.
- عنصر[۶]: عناصر باعث تغییر در حالت اجزاء میشوند. بدون عناصر هیچ اتفاقی در مدل شبیهسازی رخ نمیدهد. قطعه تولیدی، افراد نمونههایی از عناصر میباشند. عناصر دارای ویژگیهایی[۷]میباشند. این ویژگیها مشخصه هایی از عنصر میباشند که آنرا منحصر بهفرد میسازند.
- جزء [۸]: جزء یا گره که برای خدمت رسانی، نگهداری، تولید و یا پردازش عناصر در سیستم منظور میگردد. هر جزء دارای ویژگیهای منحصر بهفردی میباشد که در فصل بعد به آنها اشاره شده است.
- رویدادها[۹]: شرایطی هستند که در نقطهای از زمان رخ داده و موجب تغییر در وضعیت سیستم میگردند. تأخیر، صف و توقف سه نوع اتفاق موجود در مدل شبیهسازی میباشد.
- منطق[۱۰]: اصولی که حاکم بر پیاده شدن یک فرآیند یا انجام یک فعالیت در سیستم میباشد.
- منابع[۱۱]: در شبیهسازی منابع به مواردی اطلاق میشود که دارای ظرفیت محدود باشند. کارگران و ماشینآلات از این دسته میباشند.]۱۴[
۲-۹- کاربردهای شبیهسازی در اداره واحدهای تولیدی
کاربردهای شبیهسازی در واحدهای تولیدی را میتوان به سه دسته تقسیم کرد:]۱۵[
- بررسی نیازهای واقعی یک واحد تولیدی به تجهیزات و پرسنل (تعداد و نوع ماشینآلات، تعداد و نوع استقرار وسایل حملونقل، مکان و حجم انبارهای میانگیر …)
- ارزیابی نحوه و چگونگی عملکرد سیستم تولیدی (بررسی میزان کالای تولید شده، بررسی زمان ترانزیت سفارش در کارگاه، تجزیه و تحلیل گلوگاههای تولیدی و …)
- ارزیابی روشهای کار (برنامهریزی تولید شامل ارزیابی سیاست جاری یا پیشنهادی در رابطه با موضوعات مختلف و استراتژیهای کنترل)
۲-۱۰- محاسن کاربرد شبیهسازی در صنعت
از مزایای کاربرد شبیهسازی در صنعت میتوان به موارد زیر اشار کرد:]۱۵[
الف) نرخ تولید، بدلیل کاهش ضایعات، افزایش کارایی ماشینآلات و پرسنل از طریق ارزیابی، تعیین و بهکارگیری روشهای بهینه انجام کار، افزایش مییابد.
ب) سرمایه موردنیاز کاهش مییابد. با وجود یک سیستم رایانهای شبیهسازی امکان حصول طرح بهینه استقرار، تعیین میزان بهینه موجودی (مواد خام، کالای نیمه ساخته و کالای ساخته شده) و تعیین تعداد بهینه ماشینآلات، پرسنل و ابزار و تجهیزات فراهم میآید و از طریق صرفه جویی در نیاز به سرمایه پدیدآور میشود.
ج) اطمینان خاطری در مورد اینکه یک طرح پیشنهادی درصورت پیادهسازی برطبق انتظار عمل خواهد کرد، بهوجود میآید.
[۱]. Model
[۲]. Syestem
[۳]. Iconic
[۴] . Maket
[۵] . Situation
[۶]. Entity
[۷]. Attribute
[۸]. Object
[۹]. Events
[۱۰]. Logic
[۱۱]. Resources
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 441
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1